Nieuws

Boek over keepersvaardigheden voor niet-keepers

 

Volgend jaar komt mijn boek uit!

De prijs is nog niet definitief bekend, maar zal hier worden vermeld zodra bekend.

U kunt uw interesse (zonder verplichtingen) kenbaar maken via een mail.

Een passage uit mijn boek

“Vanaf mijn zevende levensjaar ben ik eigenlijk al geworden wie ik ben, daar kom ik nu achter in mijn 52e levensjaar. Namelijk een voetbal keeper in hart en nieren. Is dat schokkend of teleurstellend dat het lijkt alsof mijn persoonlijke ontwikkeling heeft stilgestaan sindsdien?

Geenszins, zou ik graag willen uitroepen! Op een winderig veldje in Doetinchem, in 1970 voelde het als zeer natuurlijk dat ik de zestien meter ging verdedigen en dat ik niet als laatste werd gekozen omdat ik niet kon voetballen. Integendeel wil ik haast uitspreken, het leek me een fantastische plek om te bekleden, ik mocht de bal met de handen pakken en daarvoor kon ik laten zien hoe groot en toch soepel ik was bij afstandsschoten en wat te denken van jouw persoonlijke onderscheidende outfit: een eigen shirt, broek en sokken, compleet met handschoenen en nog met rubberen nopjes aan de binnenkant. Ik voelde me uniek en op mijn plek!

Toch eist ‘worden wie je bent’ zijn mooie tol en toewijding. Als je zeven jaar bent, dan weet je wel dat keepen jouw grote passie is, maar dan begint de weg pas, op naar een vakvolwassen bestaan. Een weg die me langs prachtige plekken heeft gebracht en me vele ervaringen heeft opgeleverd: met veel genoegen heb ik de jeugdopleiding van de Graafschap doorlopen en schopte het tot tweede keeper op het stadion de Vijverberg, waarbij de dinsdagmiddagen altijd erg bijzonder bleven: keeperstrainingen van Nederlands beroemdste coach, Guus Hiddink.

Vele uren van plezier, zweet en modder om te werken aan de 7 belangrijkste competenties van een keeper, die cruciaal zijn voor het succes of falen. Pak je de ballen, word je de held en krijg je oneindig veel schouder klopjes of was je die dag even wat minder geconcentreerd en word je de schlemiel; een zeer dunne lijn waar maar weinigen op durven of kunnen lopen.

Daar wil ik in mijn training graag over vertellen en jullie meenemen in die onontdekte wereld…..van kwaliteiten die verscholen liggen en mijn inziens ook doorslaggevend zijn voor het wel of niet effectief zijn voor mensen in het dagelijkse (werkende) leven. Om maar eens de concentratie en de rust van een keeper te noemen: te snel naar een bal willen gaan kan betekenen dat jouw hartslag al een paar minuten te hoog is, want je wilt zo graag ingrijpen. Een keeper bewaart altijd de rust in zijn lichaam, ademt gelijkmatig en grijpt in als het echt nodig is……waarlijk een kunst!

Hoeveel mensen in werkend Nederland maken zich al druk voor een presentatie die ze de volgende dag moeten houden? En leveren op die manier kostbare energie in, die ook anders gebruikt hadden kunnen worden……”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *