Eindelijk, daar is ie dan: het ultieme vangen!  

In navolging van concentratie, lef en strekken is de 4e  belangrijke competentie van een keeper  het vangen van de bal. En natuurlijk was het vangen in reactie op mijn eerdere blogs al een paar keer genoemd.

Expres heb ik het benoemen van deze bekwaamheid even uitgesteld, want sommigen keepers zijn niet eens in de gelegenheid om de bal te pakken. Ofwel omdat ze te laat zijn met hun keuzes: zie Jeroen Zoet bij de tweede goal tegen de Tsjechen, hij schatte te laat het gevaar in. Ofwel het ontbreekt de keeper aan lef om zich er helemaal in te storten,  Zoet verstijfde bij de eerste goal bij de aanblik van de doorgebroken verdediger.

Twee voorbeelden waarbij de keeper niet in staat is om de bal te raken, de richting ervan te veranderen of deze te pakken.  En uiteraard is die laatste optie het meest rustgevend.  Als de keeper de bal in zijn handen heeft, dan zie je de rest van zijn medespelers even in de ontspannen toestand komen. Even uitrusten en op adem komen.

Maar als we inzoomen op het vangen van de bal door de keeper, dan zien we een vaardigheid waarbij de fijne afstemming van arm, hand, vingers, kootjes, toppen en spierspanning cruciaal is. Want een bal kan of moet op verschillende manieren worden gevangen en keepers zijn dan ook elke dag bezig op zoek naar de meest effectieve en betrouwbare vangtechniek. Soms heeft de bal een hoge snelheid,  soms veel spin en wat te denken van  wisselende weersomstandigheden.  En elke keer worden er weer keuzes gemaakt voor verschillende oplossingen om de bal adequaat te behandelen.

Als ik nu een vertaling maak naar Werkend Nederland, dan gaat het vangen eigenlijk over Oplossend Vermogen en Creativiteit. Elke medewerker heeft een unieke kwaliteit, waar zijn kennis en kunde helemaal verankerd is. Als we die medewerker consulteren, dan weten ze zeker dat er rust en zekerheid is. En waar we met groot vertrouwen een vraag of probleem bij neer kunnen leggen. Want dan zal er vanuit alle gezichtspunten zorgvuldig en goed naar worden gekeken.

Vraag aan u is:  weet u waar u werkelijk heel goed in bent, waar uw collega’s blindelings op vertrouwen en even rust brengt op de afdeling? En krijgt u vaak wisselende problematiek op uw bord, waar u elke keer weer uw vingers moet spreiden, de spierspanning op peil moet brengen en de hand erachter moet  krijgen?

En nog wat verder doordenkend: wie helpt het bedrijf in de problemen, wie heeft de skills en de creativiteit om die spinnende bal van emoties op de juiste manier in verschillende klimaten te vangen en daarmee rust in het bedrijf te creëren?

P.S. Ik ben geen fan van Zoet, maar natuurlijk kan hij wel vangen hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *