Strekt U zelve!

Het is heel normaal om een warming up te doen voor aanvang van een belangrijke sportwedstrijd. Jouw gewrichten hebben dan een grotere beweeglijkheid, de spieren zijn flexibeler, de bloedcirculatie wordt beter en de stress wordt dan wat minder. Kortom, alles wordt in stelling gebracht om een optimale prestatie te leveren; temeer ook omdat een wedstrijd veel onvoorspelbare momenten kent en dat je je ook overdrachtelijk wel eens moet strekken. En natuurlijk is de focus aanwezig, een rustig hoofd is hierbij noodzakelijk zonder afleidende gedachten en gericht op datgene wat belangrijk is: de bal van de goede kleur naar dezelfde kleur spelen.

Daar waar de sport op dit vlak een behoorlijke professionele vlucht heeft genomen, verbaas ik me soms over de warming up die Werkend Nederland pleegt.
Hoe vaak komt het niet voor dat voor vergaderingen de stukken niet zijn gelezen? En dat we onvoldoende aandacht hebben voor de wijze van behandeling van een topic. Hoe vaak komt het voor dat een presentatie eigenlijk niet helemaal op de doelgroep is toegesneden? Hoe vaak komt het voor dat men onvoldoende is voorbereid op lastige vragen?

En het valt me op dat voorbereidingen op presentaties vooral cognitief van aard zijn en dat het lichaam en hart op een lauwwarme temperatuur sudderen.
En als er iets gebeurt op het emotionele vlak, dat men daar niet op voorbereid is.

Bereiden mensen zich voor op een alledaagse dag en hopen dat er niet iets heel raars gebeurt? En wellicht bevreesd zijn als er echt iets opduikt uit onverwachte (dode) hoek en men als een keeper gestrekt naar de hoek moet duiken. Of dat er een bal boven het hoofd van iemand moet worden weggeplukt.
Voorbereid zijn als een keeper op een echte strekking en jezelf verbazen met een onmogelijke redding, wie doet dat nog in het dagelijkse werkende leven.
Waar blijft de dag dat je zelf zegt: als medewerker doe ik een keer een goede warming up, waarbij ik hoofd, lijf en hart voorbereidt op iets spannends waarbij je echt moet strekken. Op een doel dat net iets verder weg ligt. En als zich niets aandient die dag, dan zorg je dat je zelf iets zoekt dat jouw grenzen raakt.

Als je altijd hetzelfde zaait, zal je oogst je niet verbazen.

Een gedachte over “Strekt U zelve!”

  1. Wederom raak Bert, prachtig. Tip: werk toe naar een pointe waarin ook staat wat jij daar nou juist in kan betekenen. En hoe kunnen mensen daar een voorproefje van krijgen Mijn zeer gewaardeerde vrouw noemt dat de gratis weggever. Wat kun je weggeven aan tips, trucs, modelletjes wat smaakt naar meer. Waar zitten jouw fans op te wachten, waar zijn ze graag bereid voor te betalen omdat jij daar meerwaarde levert?

    Succes, Richard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *