IK nodig U uit!

Het begon eigenlijk met een beetje onvrede: hoe velen de neiging hebben om voetbalkeepers te slachtofferen, als ze een cruciale bal niet tegenhouden. Nu is bijvoorbeeld Cillessen weer de klos. Maar weinigen realiseren zich dat het keepersvak zo complex is en voor slechts een enkeling weggelegd. Hoe behoud je de rust en concentratie op de momenten dat het ertoe doet? En dat je er  staat? Maar ook hoe verzorg je de focus terwijl er eigenlijk niet zoveel gebeurt en het nemen van een doeltrap het meest enerverend is? En hoe herstel je van een piekmoment of een foutje, om vervolgens weer de rust zelve te zijn?

Om die concentratie te bewaren pleit een bekende hockeykeepercoach onder andere voor het trainen van een lage hartslag bij strafcorners, zodat keepers te allen tijde de rust zelve uitstralen. En hij leert zijn keepers in plaats van te kijken naar de bal, dat ze deze nu echt gaan zien, met name door ook te kijken naar richting, hoogte en snelheid. Hij markeert daarvoor de oefenballen met een oranje stip. Het verschil tussen horen en luisteren, zeg maar.

Gefascineerd door deze thematiek en de wetenschap dat dit ook speelt bij professionals in Werkend Nederland, heb ik inmiddels een aantal mensen gesproken over hoe zij de focus behouden en zich richten op de kerntaak, te midden van allerlei afleidende prikkels.

Zo gaf een hartchirurg aan dat alle medische handelingen aan protocollen opgehangen zijn. En dat zelfs een foutje voorzien is van een standaard procedure.

En vertelde een directeur van een stadsschouwburg dat hij als insteek had om overal waar hij was het zelfde verhaal te vertellen, of het nu wethouders of eigen medewerkers betrof. Dat gaf hem rust en hij hoefde niet te bedenken wat hij waar met welke nuance had verteld.

Graag zou ik nog heel veel andere professionals willen spreken, om van hen te vernemen hoe zij rust, reinheid en regelmaat behouden en fris blijven op hun kerntaak.

Ik nodig U uit: rechters, vuilnisophalers, advocaten, winkelbedienden, anesthesisten, balletdansers, cabaretiers, pomphouders, tennissers, goudsmeden, tandartsen, notarissen, luchtverkeersleiders, politici!

Ik nodig U uit om met mij te zitten, meld U aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *