Een eerbetoon aan Sepp Maier, Sepp wie?

Recentelijk  in gesprek met een sportconsultant kwam de onrust ter sprake bij diverse betaald voetbalorganisaties (BVO). Zeker als er op de apenrots binnen de Raad van Commissarissen) RvC  flink wordt gestreden, is dat merkbaar op het veld. Trainers roepen dan heel hard dat ze zich focussen op de eerst volgende wedstrijd, maar hun mimiek verraadt dan een andere werkelijkheid. Een jaar geleden was Riemer van de Velde nog  vanuit de coulissen actief bij S.C. Heerenveen en de prestaties leden er zichtbaar onder. Nu hij definitief weg  is, is er eenheid van sturing en doet Friese trots weer volop mee om de prijzen. Dat Ajax toch kampioen werd onder Frank de Boer tijdens de Cruyff revolutie mag eigenlijk een wonder heten. Bij PSV zijn Toon Gerbrands en Marcel Brands de cultuurdragers op organisatorisch en voetbaltechnisch gebied. En ontwikkelen en bewaken hiermee de lange termijnvisie. Maar vooral belangrijk is dat deze twee mannen zichtbaar professioneel bewegen op cruciale momenten.  Dan is het ook niet ‘erg’ dat de RvC leden van  Konklijke Ten Cate,  Jumbo Supermarkten,  BrandLoyalty  en Heijmans N.V. niet weten of er lucht of zand in een bal zit.

Bij een mij zeer dierbare club in het oosten van het land zoekt de technisch manager zijn toegevoegde waarde en dan is het gebrek aan voetbalvisie in de RvC een groot gemis. Zeker als deze leden ook nog eens het zelf betaalde pluche laten prevaleren boven een gezonde professionele opvatting. En bovendien: wat maakt dat ze hun eigen specialisme niet aanspreken om de club te laten floreren? Kortom, gewenst bij diverse BVO’s:  een stevige organisatie, weten waarom je op die positie zit,  verstand van zaken hebben en vooral deze ook aanwenden op relevante momenten. De voetballerij heeft naast de (financiële)  gekte ook heel normale aspecten. Echt waar.

Dit is wel een heel lange inleiding naar Sepp Maier,  de legendarische keeper van Bayern München,  West-Duitse elftal in de jaren 70 en niet te vergeten wereldkampioen in 1974.

Maar er is duidelijk een link vanuit de RvC’s  en Directies  naar het neerzetten van een degelijke organisatie achterin op basis van de kwaliteiten van de verdedigers.       

We zijn dan inmiddels aangekomen bij de 7e competentie van een keeper:  ‘Begrijpen en organiseren van een wedstrijd’. En ook doorzien van (loop)patronen en anticiperen op de bal met als norm om:

  • Sensitief te zijn om in te schatten waar een bal heen gaat
  • Tijd over houden om een aanpak en antwoord te kiezen
  • Naar een spanningsveld toe te bewegen en in te grijpen
  • Het functioneren van de verdediging  als een geheel te beschouwen
  • De synergie te benoemen en te verzilveren.

Sepp en zijn kompaan Franz Beckenbauer konden als geen ander duo een stevige verdediging neerzetten, op basis van voetbal knowhow.  Beelden schieten voorbij dat Sepp naar de bal ging lopen als een corner was genomen.  Op een drafje verliet hij dan zijn 5 meter comfortzone en hij liep en bleef lopen. Totdat die op de rand van de zestien meter de bal pakte boven het hoofd van de verbaasde  aanvaller.  Het leek zo makkelijk, zeker in het licht van zijn onmetelijk grote handschoenen. Maar het was een optelsom van slim en op tijd gaan bewegen, zijn verdedigers die voor hem de weg baanden. En het besef dat als een bal hoog en lang onderweg is, dat de keeper dan zijn meerwaarde heeft. Want dan kan hij de armen nog boven het hoofd van de tegenstander gebruiken.  Maar zijn beste actie die hij ooit maakte, leidde gelijk tot eeuwige roem in de zin van wereldkampioen te worden. Een voorzet in de WK finale 1974 werd keihard  ingeschoten door Johnny Rep bij de eerste paal. Een eigenlijk niet te stoppen bal. Maar wel door Sepp  die al had voorvoeld dat de bal er maar op één plek in kon gaan. Het leek alsof de bal tegen zijn lichaam aan werd geschoten en hij deze niet meer kon ontwijken. Maar het tegendeel was waar: hij wist dat de bal daar zou komen en kon hem afweren met zijn lichaam.

 

Afsluitend zou ik de vraag willen stellen: er zullen toch wel meer mensen uit de voetballerij kennis hebben van een goede organisatie, kennis hebben van teambuilding, kunnen lezen en begrijpen van ‘cruciale incidenten’ en vooral dan zichtbaar zijn en professioneel handelen?

Nu blijft er teveel hommeles,  pols eens een keeper!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *